Marise KG Hypnobirthing Teacher in the Netherlands
KG Hypnobirthing Teacher

Marise Bout

DipHb(KGH)

Mijn verhaal

Intuitief baren

Bij het eerste bezoek aan de verloskundige als zwangere vrouw in 2018, pakte ik het eerste boek dat ik zag uit de bibliotheek. Een boek geschreven door een getinte dame over een natuurlijke manier van bevallen. Haar oma was in Ghana geboren. Ze beschreef hoe vrouwen in haar oma’s geboorteland intuïtief weten hoe ze moeten bevallen en in zichzelf geloven, iets wat ze hier in Nederland niet altijd als vanzelfsprekend ervoer. Daarom had ze zich verdiept in Hypnobirthing, een methode om ontspannen en vol vertrouwen de bevalling tegemoet te gaan.

Aan de slag met hypnobirthing

Dit verhaal sprak me erg aan, aangezien mijn aankomend kindje ook half-Ghanees was. Na wat navraag bleek dat ook een goede vriendin van me Hypnobirthing had gedaan. Toen ik moest kiezen voor een zwangerschapscursus was de keuze dus snel gemaakt. Zo volgde ik een hypnobirthing cursus in Nieuwegein en leerde ik een aantal hypnobirthingmethodieken: Ademhalingstechnieken, visualiseren, affirmaties, massage, fysieke oefeningen doen en me samen met mijn partner voorbereiden op de bevalling. Bovendien ontving ik een hoop informatie over zwangerschap en geboorte en raakte ik vertrouwd met de verschillende mogelijkheden van hoe, waar en met wie te bevallen.

Eigen sausje

Aangezien ik als natuurgeneeskundig therapeut al ervaring had met body-mind technieken, merkte ik dat ik met hypnobirhting voort kon bouwen op deze basis. Zo oefende ik alleen datgene dat bij mij paste en voegde ik er mijn eigen sausje aan meditatie en lichaamswerk aan toe. Naarmate de cursus vorderde, groeide mijn vertrouwen in mijn lichaam en geest. Bevallen. Ik had het nog nooit gedaan, maar toch geloofde ik dat ik het kon.

Positieve ervaring

Uiteindelijk beviel ik als 39-jarige thuis met een badbevalling van mijn eerste kindje. Wat een gift om als vrouw in mijn eigen vertrouwde thuisomgeving zo te mogen baren. Het ging voor een groot deel zoals ik wenste, met een klein kringetje van mensen om me heen die ik er graag bij had. Dat terwijl er rondom mij van alles in beweging was. Ik bewoog mee op de golven van het leven en mijn lijf. Mijn baby kwam gezond ter wereld en het zaadje voor Natural Waves was óók geboren.

Keuze KG Hypnobirthing

De tools voor een positief geboorteverhaal geef ik graag door aan andere vrouwen. Ik heb ervoor gekozen om de opleiding bij de Britse hypnotherapeute Katharine Graves te doen, die wereldwijd toonaangevend is op dit vakgebied. Ze houdt haar docenten goed up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen en kan rekenen op een wereldwijde community van geboortewerkers die haar continu voedt met kennis en kunde. Bovendien vond ik het als universitair geschoold Sociaal Geograaf ook erg fijn om de opleiding in een internationale setting in Glasgow te mogen doen, samen met Britse verloskundigen, hypnobirthing-moeders en andere body-mind specialisten.

Vrouw van de wereld

In mijn lessen is er naast het lesmateriaal van Katharine Graves tevens aandacht voor bevallings- en zwangerschapsrituelen die vrouwen wereldwijd in hun kracht zetten. We bekijken wat het deze vrouwen brengt om tradities rondom de bevalling te doen, zoals een Mothers’ Blessing. Verder deel ik mijn ervaring met lichaamswerk en aanvullende meditatietechnieken daar waar passend.

Even kennismaken

Hi there

Gekwalificeerd & geïnspireerd

Na de geboorte van mijn eigen dochter met hypnobirthing in 2019 volgde ik de Teacher Training KG Hypnobirthing in Groot-Brittannië. Ik ben blij om dit cadeau te mogen doorgeven als zaadje van natuurlijke rust dat mag groeien en bloeien bij moeder, partner en kind. Tijdens en ná de zwangerschap.

Ervaren zorgverlener

Geboorte en zwangerschap, dat is mijn specialisatie als BATC-therapeut. De body-mind methodieken die ik toepas zijn ondersteunend bij zwangerschap en post-partum herstel.

Vrouw van de wereld

Ik ben geboren in 1979, moeder van een mooie dochter en woon met mijn gezin in de stad Utrecht. Na een universitaire opleiding Sociale Geografie werkte ik jarenlang als zelfstandig adviseur voor organisaties in binnen- en buitenland aan projecten rondom community building en participatie. Verlangend naar meer aarding en zingeving begon ik me vanaf 2014 naast mijn klussen te scholen in natuurgerichte methodieken en sloeg ik ook op persoonlijk vlak een bewuster pad in. Door deze verdieping bewandel ik mijn weg met steeds meer gemak, ruimte en verbinding.