De doula en jouw geboorteteam

biologische vader steunt zwangere voor geboorte

De doula en jouw geboorteteam

De afgelopen dagen was er veel te doen rondom de emotionele begeleiding door een doula als onderdeel van je geboorteteam. Er verscheen een artikel in het NRC, op de NOS-site en een nieuwsitem een Nieuwsuur. Het is duidelijk dat er in Nederland een discussie gaande is over wie welke rol voor de begeleiding van zwangeren op zich neemt en door wie dat uiteindelijk betaald wordt. In die discussie wil ik me niet mengen, maar het is voor mij wel aanleiding om iets te schrijven over het respecteren van voorkeuren van de barende moeder en de zachte kant van de geboortezorg. Want haar ervaring kan een wereld van verschil maken voor het welzijn van moeder en kind, voor, tijdens en na de baring. 

Wat is een doula?

Dienende vrouw, daar staat doula voor in het Grieks. Een doula is een persoon die de uitgebreid de tijd neemt om de moeder rondom zwangerschap en geboorte emotioneel te ondersteunen, zodat ze zich kan ontspannen en kan genieten van de komst van haar baby. Ze staat tegenwoordig ook bekend onder de naam geboortecoach. “Een goede doula geeft zichzelf en is niet bang liefde te tonen”, zo staat beschreven in het boek Mothering the mother. Ze onderscheidt zich door tijdens de bevalling continu bij de moeder te zijn om haar te ondersteunen. Ze wijkt niet van haar zijde, in tegenstelling tot sommige medische zorgverleners die van dienst kunnen wisselen.

Invloed aanwezigheid geboortepartner

Volgens de WHO kan de aanwezigheid van een geboortepartner een gunstige invloed op het verloop van de bevalling hebben. Dan gaat het om een persoon die continu aanwezig is en waar de vrouw vertrouwen in heeft. Traditioneel is die rol weggelegd voor vrouwen uit de eigen sociale netwerk, zoals een goede vriendin, een tante of oma, of een vroedvrouw. Dat is de achtergrond van het doulaschap. In Ghana, het land waar mijn eigen kindje de helft van haar roots heeft, is dit nog steeds heel gangbaar. Zeker in de kleine dorpjes worden de meeste kinderen in de aanwezigheid van vrouw uit de community geboren. Hoe fijn is het als je mede door de aanwezigheid van die vrouwelijke steun en toeverlaat makkelijker kan loslaten en soepeler kan bevallen? 

Zachte kant Nederlandse geboortezorg

In Nederland is de traditie van warme persoonlijke begeleiding door individualisering en de organisatie van de zorg steeds meer naar de achtergrond verschoven. Mogelijk verklaart dat waarom er nu als tegenbeweging steeds meer aandacht komt voor de zachte kant van de geboorte. Geboortepartners nemen de rol van de traditionele doula’s over, of moeder kiest voor de aanwezigheid van zowel een mannelijke als vrouwelijke steun en toeverlaat. Ook zijn zwangerschapscursussen als Hypnobirthing populair. Daarin krijg je aangereikt hoe jij en je geboortepartner als team kunnen functioneren en de baring zo soepel mogelijk te laten verlopen. En de professionele doula doet haar intrede.

“Labour companionship is a key component of providing respectful maternity care and has been recommended most recently as part of WHO recommendations on intrapartum care for positive childbirth experience and included as one of the WHO standards for improving the quality of maternal and newborn care in health facilities.”

WHO

Aanwezig zijn maakt verschil

Zelf koos ik ervoor om naast mijn eigen partner (uit Ghana inderdaad) ook goede vriendin uit te nodigen, als persoonlijke doula uit mijn eigen kring. Samen met de verloskundige en de kraamverzorgende (die aanwezig was bij het laatste stukje), was er een knusse en vertrouwde sfeer. Ze deed niet veel meer dan mijn hand vasthouden en me bemoedigende woorden toespreken, maar haar aanwezigheid maakte voor mij echt een verschil. Toen ze aankwam voelde het als een golf van rust die over me heen kwam. Feit is dat de geboorte van mijn eerste kind in een relatief korte tijd thuis heeft kunnen plaatsvinden, en dat is zeker niet altijd vanzelfsprekend in Nederland. 

Samenstelling geboorteteam

dreamteam geboorte als voetbalelftal

Net een voetbalcoach kan jij jouw dreamteam samenstellen. Rollen en verantwoordelijkheden voor rust en vertrouwen tijdens de bevalling zijn vloeibaar, afgezien van die van de medische zorgverleners natuurlijk. Bij een natuurlijk verloop van de bevalling kunnen aanwezig zijn:

  • Jijzelf als zwangere vrouw. 
  • Je partner, of dat nou de vader van je kind of een ander is
  • Je kinderen, zodat zij ook onderdeel van het geboorteproces zijn
  • Je ouders 
  • Een goede vriendin
  • Een buurvrouw
  • Een doula
  • Een CAM-specialist voor niet-medische pijnbestrijding, bijvoorbeeld met massage, acupunctuur, acupressuur of aromatherapie
  • Een verloskundige
  • Een kraamverzorgende (die arriveert op vlak voor de bevalling en assisteert de verloskundige)

Natuurlijk is het vanwege omstandigheden niet altijd mogelijk om al je wensen te verwezenlijken. Maar er kan veel, ook als dingen anders gaan. Een goede voorbereiding en de aanwezigheid van die mensen die je vertrouwt maken altijd een verschil. 

Jouw dreamteam & Hypnobirthing

Tijdens de hypnobirthing cursus bij Natural Waves is er, naast de bekende ontspanningsoefeningen en methodieken, ook aandacht voor jouw persoonlijke dreamteam. Je voorkeuren duidelijk hebben en maken is namelijk een belangrijk onderdeel van training. Ook plaatsen we de Nederlandse geboortezorg in perspectief, door ook aandacht te besteden aan de aanbevelingen van de WHO en ons systeem te vergelijken met die van landen om ons heen. Daarmee krijg je een beeld van wat je kan verwachten. Dan hoef je daar niet meer mee bezig te zijn, zodat je op het moment zelf kan loslaten. Verder is de hypnobirthing docent tussendoor ook altijd bereikbaar via mail en chat om je vragen e beantwoorden.

Geïnspireerde hypnobirthing-moeder

Na de geboorte van mijn eigen dochter met hypnobirthing in 2019 volgde ik de Teacher Training KG Hypnobirthing in Groot-Brittannië. Ik ben blij om dit cadeau te mogen doorgeven als zaadje van natuurlijke rust dat mag groeien en bloeien bij moeder, partner en kind. Tijdens en ná de zwangerschap. Stuur me een chatbericht, een e-mail of bel me op 06-40143722 als ik iets voor je kan betekenen!