Een positieve voorbereiding op de geboorte, juist nu!

moeder en kind zijn positief over bevalling

Een positieve voorbereiding op de geboorte, juist nu!

Je buikje is al zichtbaar en je kan je voeten bijna niet meer zien. Zwanger. Je bent op weg naar de geboorte, bent bezig met je de voorbereiding en wensen voor de geboorte en dan is er opeens een pandemie. Heel onverwacht is er uit het niets veel gedoe over zwangerschap en corona.  Een goed moment om stil te staan bij positief bevallen met betrouwbare geboorte-informatie en positiviteit om onzekerheid wegnemen.

Geïnformeerd bevallen

Over corona en de plaats van bevallen wordt veel geschreven. Hoe zit dat nu? In Nederland bevalt gemiddeld vijftien procent van de vrouwen in de thuisomgeving. Het zou kunnen dat dit gemiddelde dit jaar door de corona-epidemie stijgt. In dit artikel van BBN-VARA laat de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) weten dat meer vrouwen een thuisbevalling overwegen. Voorlichter Joost Heeroma zegt: “De denktrant is: in het ziekenhuis zijn coronapatiënten, hier thuis niet, dus hier ben ik veiliger. Wij willen vooral niet sturen en de keuze bij de vrouw zelf laten. Als je op grond van goede redenen voor een thuisbevalling kiest, dan is dat prima en moedigen we dat aan.” De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) merkt geen toegenomen interesse voor een thuisbevalling. Woordvoerder Martijn Oudijk benadrukt dat ook in tijden van corona de “medische indicaties voor een ziekenhuisbevalling blijven staan”. Wil je weten wat de laatste ontwikkelingen rondom bevallen tijdens corona zijn? Blijf dan up-to-date, bijvoorbeeld via het online spreekuur op de website allesoverzwanger.nl van het College Perinatale Zorg (CPZ) op maandagen van 12:00 tot 13 uur via je verloskundige of gynaecoloog. 

Ontspannen voorbereiden op de bevalling

Ondanks de donkere randjes van corona is er ook een voordeel waar je als zwangere baat bij kan hebben. Dat is namelijk dat je je volledig kan richten op je zwangerschap en je volop kan voorbereiden op de geboorte, omdat veel bronnen van afleiding zijn weggevallen. Wat zijn je geboortewensen eigenlijk? Welke manieren van ontspanning en rust passen bij jou? Doordat je je niet of minder bezig hoeft te houden van werk en sociale bezoekjes heb je de uitgebreid de tijd om je geboortewensen op papier te zetten en deze met je geboortepartner door te nemen. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel. Ook is het eenvoudiger om hypnobirthing oefeningen in je dagelijkse ritme in te bouwen en zo te trainen om relaxed en gefocust te zijn. Tijdens een bevalling is dat de ideale toestand: je lichaam werkt op zijn best en je brein is kalm, waardoor afleidende gedachten niet de overhand krijgen. 

Dompel je onder in de zwangerschapsbubbel

Nu je veel thuiszit is het dus een uitgelezen moment om in de zwangerschapsbubbel te duiken, zoals mooi beschreven door Shirley op dit blog: “Het kost me bovendien letterlijk moeite om niet de hele dag met mijn handen op mijn buik te zitten. Ik wil mijn mannetje aaien en ieder trapje of duwtje van hem zo goed mogelijk kunnen voelen.” En als je baby er dan is, heb je ook meer rust om je kleintje bewust met weinig afleiding te beleven. Zo zegt Vicky: “Officieel mag er hier steeds één persoon op visite, maar we hebben er bewust voor gekozen om dat niet te doen. We hebben een gezonde dosis Brabantse nuchterheid. Je moet je niet gek laten maken, maar wel de verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je naaste.” De kersverse vader heeft er ook geen problemen mee. “Wij vinden het eerlijk gezegd niet onprettig zo. Het geeft veel rust. Ook de opa’s en oma’s van beide kanten snappen het helemaal. Met beeldbellen kom je een heel eind. Zolang we af en toe de camera maar op zijn gezicht zetten”.

COvid-19 support module

Als je zin hebt om er nog meer in te duiken, weet dan dat er een speciale COVID-19 support module voor zwangeren is opgenomen in het KG Hypnobirthing programma. Het is virtueel te volgen als groeps- of privécursus. Heb je vragen of wil je meedoen? Neem dan vooral contact op of boek je cursus

Geïnspireerde hypnobirthing-moeder

Na de geboorte van mijn eigen dochter met hypnobirthing in 2019 volgde ik de Teacher Training KG Hypnobirthing in Groot-Brittannië. Ik ben blij om dit cadeau te mogen doorgeven als zaadje van natuurlijke rust dat mag groeien en bloeien bij moeder, partner en kind. Tijdens en ná de zwangerschap. Stuur me een chatbericht, een e-mail of bel me op 06-40143722 als ik iets voor je kan betekenen!