Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen voor moeder & baby?
  • Draagt bij aan een kalmere, comfortabelere geboorte-ervaring, soms pijnvrij
  • Je baby komt in een serene en ontspannen omgeving ter wereld, alert en klaar om zich te hechten, zoals de natuur het bedoeld heeft
  • KG Hypnobirthing bevallingen zijn vaak korter
  • Meestal minder medicatie & interventies zoals een keizersnede of vacuum-pomp, waardoor je baby zich natuurlijk en makkelijk kan ontwikkelen na de geboorte
  • Moeders herstellen vaak sneller na de bevalling, omdat de fysieke impact van de geboorte minder groot is
  • Je geboortepartner leert om jou te ondersteunen en een actieve rol in te nemen bij de geboorte. Een waardevolle ervaring die jullie samen delen.
Wat zijn de postnatale voordelen van hypnobirthing?

De voordelen van de  hypnobirthing technieken ondersteunen je niet alleen bij het geboorteproces, maar ook daarna. Als kersverse ouders kan je de geleerde technieken blijven gebruiken voor algehele ontspanning en rust. Ook draagt een positieve geboorte-ervaring bij aan een betere hechting tussen ouders en kind, meer energie en vitaliteit na de geboorte en het op gang komen van de borstvoeding.

Wat is het beste moment om met Hypnobirthing te beginnen?

Dat kan op elk moment tijdens de zwangerschap. De meeste vrouwen starten in het tweede of derde trimester, na de 20-weken echo. Ben je meer dan 34 weken zwanger? Dan kan je ook een privé stoomcursus overwegen.

Bij welke soort bevallingen kan ik hypnobirthing toepassen?

Thuisbevallingen zoals een badbevalling én bevallingen in een kraamkliniek of ziekenhuis (of de achterbank van de taxi). Met hypnobirthing bereid je je positief voor op elke situatie en omgeving, wat er ook gebeurt.

Waarom geef je KG Hypnobirthing altijd in meerdere sessies (4 korte of 2 lange)?

Je body-mind connectie trainen komt overeen met het trainen van een spier. Als je alleen theorie leest, heb je je body-mind spier nog niet getraind. Daarom bestaat de hypnobirthing cursus bij Natural Waves uit de volledige 12 uur die de KG Hypnobirthing-methode beslaat én beoefening thuis. Met een leraar die je tussendoor kan helpen bij vragen en ondersteuning biedt waar je dat kan gebruiken.

Wordt de cursus KG Hypnobirthing vergoed door de verzekeraar?

Hypnobirhting-zwangerschapscursussen bij Natural Waves worden in veel gevallen (gedeeltelijk) door de zorgverzekering vergoed. Ben je aanvullend verzekerd voor zwangerschap en geboortezorg, dan zijn er mogelijkheden bij CZ, Achmea, Zilveren Kruis, Avéro, FBTO & De Friesland verzekeringen. Neem bij een andere verzekering en/of twijfel vooral contact op. Marise is met een docentenopleiding KG Hypnobirthing een gekwalificeerde zorgverlener voor hypnobirthing.

Kan ik ook een thuiscursus of singlecursus hypnobirthing doen?

Ja dat kan. Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Wat is verschil tussen Hypnobirthing en zwangerschapsyoga?

Bij hypnobirthing krijg je oefeningen voor je lijf mee én ademhalings- en visualisatietechnieken. Maar het gereedschapskistje van KG Hypnobirthing bevat nog meer, namelijk positieve geboorteaffirmaties en scripts, aanrakings- en massagetechnieken, het gebruik van positieve ankers, informatie over het geboorteproces, zodat je weet wat je kan verwachten en invulling van de rol van je geboortepartner, zodat deze je volop kan steunen. Daarbij leer je meer over jouw zwangere lijf en waarvoor die speciaal voor ontworpen is, geboortezorg en mogelijke interventies en de voordelen en risico’s van interventies zodat je geïnformeerde keuzes kan maken.

Zwangerschapsyoga bereidt je fysiek voor op de bevallingen. Je leert ademhalingstechnieken en houdingen om je voor te bereiden op de geboorte.

Wat zijn de mogelijkheden voor natuurlijke ondersteuning bij zwangerschapsklachten?

Veel zwangere vrouwen ervaren zwangerschapsklachten, zoals oedeem (vocht vasthouden), misselijkheid, slapeloosheid, het vasthouden van spanning & ademhalingsproblemen. Voor natuurlijke ondersteuning bij zwangerschapsklachten kan je terecht bij Natural Waves Body Mind Center. Holistische werkvormen zoals voetreflexologie, moxibustie (moxa) & ademhalingstherapie verlichten je klachten. Ook bij stuitligging kan het kindje met moxa worden gestimuleerd om te draaien.

Wat is het verschil tussen de verschillende hypnobirthing methoden?

De Britse hypnotherapeut Katharine Graves heeft de afgelopen jaren een eigen, uitgebreide methode ontwikkeld die wereldwijd wordt gedoceerd. De cursus ontwikkelt zich continu om up-to-date te blijven, gevoed door een internationale community van geboortewerkers met kennis en kunde. Verder is er extra ondersteuning voor verschillende typen zwangerschappen, zoals stuitligging, tweelingen etc. In Groot-Britannië is KG Hypnobirthing de enige methode die wordt erkend door de Britse beroepsvereniging van verloskundigen. Die heet de Royal College of Midwives.

Bij KG Hypnobirthing is er ook ruimte voor de persoonlijke kwaliteiten en expertise van de docent. Daarom besteedt Natural Waves in het bijzonder aandacht aan de menselijke maat. Dit betekent zonder oordeel zijn over de wensen van de moeder en haar geboortepartner. Ook betekent het ingaan op integraal lichaamswerk, meditatie en bekrachtigende geboorterituelen uit verschillende delen van de wereld. Lees verder en video >>>