Vergoeding zwangerschapscursus

Bijdrage zorgverzekeraar

Vergoeding voor je zwangerschapscursus door je zorgverzekeraar is in veel gevallen (gedeeltelijk) mogelijk, want docente Marise is met een Teacher Trainer KG Hypnobirthing een gekwalificeerde zorgverlener voor hypnobirthing. Daarnaast is ze geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut.

Dat betekent dat je een gedeelte van de kosten voor de cursus terug kan krijgen. De factuur ontvang je na het volgen van de cursus, zoals gebruikelijk in de zorg. Die stuur je op naar je verzekeraar, die er dan mee aan de slag gaat. Meestal heb je het bedrag snel op je rekening staan. Wel zo fijn, want dan heb je weer wat meer ruimte voor andere dingen, zoals een natuurlijk kraampakket of een cordring.

Bij welke zorgverzekeringen?

Wanneer krijg je wat terug? Dat ligt eraan waar en op welke manier je verzekerd bent. Daarom is het altijd de moeite waard om even goed naar je zorgverzekering te kijken als je zwanger bent of wilt worden. Ben je (aanvullend) verzekerd voor zwangerschap en geboortezorg, dan zijn er mogelijkheden voor vergoeding van de zwangerschapscursus bij CZ, Achmea, Zilveren Kruis, Avéro, Univé, ZorgDirect en Nationale Nederlanden.

infographic groepen zorgverzekering zwangerschapscursus en geboortezorg
Overzicht Nederlandse zorgverzekeraars

Vraag voor de zekerheid altijd even de precieze voorwaarden na bij je zorgverzekering, want niet elke polis is hetzelfde. Neem bij een andere verzekering en/of twijfel vooral contact op.


Vergoeding complementaire zorg

flower as symbol of pregnancy course Netherlands

Voor natuurlijke ondersteuning en verlichting rondom zwangerschap en geboorte kan jij bij Natural Waves Body Mind Centrum terecht. Ook dan zijn er mogelijkheden voor vergoeding met een aanvullende zorgverzekering. Die vallen dan niet onder geboortezorg, maar onder alternatieve geneeswijzen. Een mooie uitnodiging om ook rondom je zwangerschap lekker in je vel zitten. Denk daarbij aan trajecten om:

  • zwangerschapskwaaltjes te verlichten
  • de ademhaling te ondersteunen
  • draaiing bij stuitligging te stimuleren
  • postpartum herstel

Mogelijke werkvormen zijn ademtherapie, voetreflexologie, moxibustie & therapeutische massage. Marise is de behandelende therapeut en aangesloten bij beroepsorganisatie BATC (Plato-conform – met HBO Medische Basiskennis).