Zonder of met partner bevallen?

Hypnobirthing is ervoor gemaakt om jou als zwangere vrouw samen met je partner positief voor te bereiden op de bevalling. Je geboortepartner kan jou hierdoor ondersteunen en een actieve rol innemen bij de geboorte. Zo vormen jullie als ouders of stel een team en beleven jullie de bijzondere ervaring van de geboorte samen.

WIE KAN IK ALS GEBOORTEPARTNER KIEZEN?

Je geboortepartner kan de vader van je baby zijn, maar ook iemand anders. Een goede vriendin of vriend, een tante, een buurvrouw of een doula. Het gaat erom dat iemand bij wie je je op gemak voelt uitkiest om samen zoveel mogelijk aarding en rust rondom de geboorte te creeren, zodat de natuur zijn werk kan doen.

couple preparing feeling confident preparing for birth with hypnobirthing

WAT IS DE ROL VAN DE GEBOORTEPARTNER?

Jij gaat als zwangere vrouw met de hypnobirthing-oefeningen aan de slag, zoals ademhalingstechnieken, visualisaties, affirmaties en scripts. Doordat je partner bij de cursus aanwezig is en uitleg over deze technieken krijgt, kan hij je beter begrijpen en aanmoedigen om er ook thuis mee aan de slag te gaan. Daarnaast leren jullie samen welke aanrakingen en ankers van je partner jouw als moeder kan helpen aarden tijdens de bevalling. Ook kan je partner zich over de ruimte waar je bevalt ontfermen, zodat die een fijne plek wordt waar jullie baby van harte welkom is. Door de hypnobirthing-cursus samen te volgen worden jullie een echt team.

zwangere moeder en geboortepartner  als team bij de bevalling
450

WANNEER JE PARTNER ER (EVEN) NIET IS

Geen partner (in de buurt) of single bevallen? Het kan gebeuren dat het lastig of onmogelijk is om met je partner aan een hypnobirthing cursus deel te nemen. Dat kan zo zijn in de volgende situaties:

  • Als je een partner in het buitenland hebt die daar nu een tijdje moet blijven. Dat kan gebeuren in verband met de vreemdelingenwet of werk
  • Als je samen met een homostel een kind krijgt
  • Als je met of zonder IVF bewust alleen zwanger bent
  • Of als je draagmoeder bent.

In al deze situaties is het mogelijk om je met hypnobirthing positief voor te bereiden op de bevalling, zodat je die vol rust en vertrouwen in kan gaan. Zelf heb ik me ook zo voorbereid. Mijn partner was in afwachting van een visum en kon uiteindelijk twee weken voor de bevalling het land in reizen. We maakten er op afstand het beste van met videobellen en het uitvoeren van oefeningen waarvoor fysiek contact niet noodzakelijk was. Uiteindelijk was hij er wel bij en kijk ik positief terug op de bevalling, ondanks de misschien wat uitzonderlijke voorbereiding. Ook vroeg ik een goede vriendin om erbij te zijn.

single mother holding baby

SINGLE ZWANGERSCHAPSCURSUS

Als je de hypnobirthing-cursus alleen wilt doen, kan ik daar dus goed inkomen. Veel is er wél mogelijk, ook zonder partner. Samen gaan we op zoek wat er bij jou past. In de voorbereiding alleen en bij de bevalling. Wie weet wil je er uiteindelijk toch graag iemand bij betrekken. Alles mag, niets hoeft. Zijn er meer vrouwen die tegelijkertijd de cursus alleen willen volgen? Dan plannen we een mama-only groepscursus. Wat mij betreft mag je ook aansluiten bij een groepscursus met stellen om de groepsdynamiek met mannen erbij te ervaren (daar heb ik zelf voor gekozen en vond dat heel prettig).

Vragen of gewoon even sparren? Neem vooral even contact op!