Hypnobirthing zwangerschapscursus Utrecht

Voor jou, je partner en je baby

Alles voor een kalme geboorte

Deze hypnobirthing zwangerschapscursus met partner is een positieve voorbereiding op je bevalling. De cursus helpt je het natuurlijke geboorteproces te ondersteunen door angsten en spanningen te verminderen en je te laten vertrouwen op je eigen lichaam, geest en intu√Įtie. Jouw lijf is ervoor gemaakt om te baren. Spanningen, gedachten over de geboorte en een drukke geest kunnen in de weg zitten bij dit natuurlijke proces, waardoor de geboorte pijnlijker en lastiger wordt.
Ik geef je alle tools en informatie die je nodig hebt voor de best mogelijke bevalling voor jou, je partner en je baby. Met het bijwonen van de bevallingscursus en door thuis aan de slag te gaan met de oefeningen vergroot je de kans op een kalme, comfortabele geboorte. Naarmate de hypnobirthing cursus vordert groeit jouw vertrouwen en natuurlijke rust. Je werkt toe naar een positieve mindset; Daarmee gaat het veel dieper dan een reguliere pufcursus.

cursisten hypnobirthing cursus op Nieuw Rotsoord Utrecht
Cursusmateriaal
 • 12 uur hypnobirthing zwangerschapsbegeleiding door geaccrediteerd KGH-docent en therapeut met Medische Basiskennis Marise Bout.
 • Het Hypnobirthing Book van de Britse bestseller Katharine Graves met intro van Michel Odent (e-book bij virtuele sessies).
 • De KG Hypnobirthing Colour and Calmness ontspannings MP3‚Äôs (Nederlands en Engels).
 • Een cursusmap met hand-outs voor ouders, vol informatie, ademhalings & ontspanningsoefeningen (als e-book bij virtuele sessies).
 • KGH resource sheets boordevol kennis en kunde over o.a. inleiden, thuis bevallen, stuitligging en zwangerschapsdiabetes
 • Aanvullende inspiratie & info Nederlandse geboortezorg
 • 30 minuten zwangerschapsmassage bij Natural Waves

KG Hypnobirthing book mp3 download bij hypnobirthing zwangerschapscursus

Cursusinhoud
 • Ademhalings- en visualisatietechnieken
 • Positieve geboorte affirmaties en ontspanningsoefeningen
 • Aanrakings- en massagetechnieken
 • Het gebruik van positieve ankers
 • Informatie over het geboorteproces, zodat je weet wat je kan verwachten
 • Invulling van de rol van je geboortepartner, zodat deze je volop kan steunen

zwanger stel dat zich voorbereidt op de zwangerschapscursus

Geboorteinformatie
 • Jouw zwangere lijf en waarvoor het speciaal voor ontworpen is
 • De Nederlandse geboortezorg en mogelijke interventies
 • Voordelen en risico‚Äôs van interventies zodat je een ge√Įnformeerde keuze kan maken

pasgeboren baby na bevalcursus

Voor iedere zwangere wat wils

Cursusaanbod

Vanaf juli weer live op locatie!

Vanaf juli 2021 weer live op locatie bij Kinderboerderij Nieuw Rotsoord in Utrecht

Met een extra module bevallingsmassage & meditatie

Als je al eerder een hypnobirthing cursus hebt gevolgd en je je nu 3 uur in de ontspanning wil onderdompelen. Op praktijk, bij jou thuis of virtueel.

Complete 12-urige cursus face-to-face op de praktijk aan de Verlengde Hoogravenseweg in Utrecht of bij jou thuis in de regio.

Kan bevallen een bekrachtigende ervaring zijn?

Hypnobirthing ervaringen

Wat zijn de voordelen voor moeder & baby?
 • Draagt bij aan een kalmere, comfortabelere geboorte-ervaring, soms pijnvrij
 • Je baby komt in een serene en ontspannen omgeving ter wereld, alert en klaar om zich te hechten, zoals de natuur het bedoeld heeft
 • KG Hypnobirthing bevallingen zijn vaak korter
 • Meestal minder medicatie & interventies zoals een keizersnede of vacuum-pomp nodig, waardoor je baby zich natuurlijk en makkelijk kan ontwikkelen na de geboorte
 • Moeders herstellen vaak sneller na de bevalling, omdat de fysieke impact van de geboorte minder groot is
 • Je geboortepartner leert om jou te ondersteunen en een actieve rol in te nemen bij de geboorte. Een waardevolle ervaring die jullie samen delen.
Wat zijn de postnatale voordelen van hypnobirthing?

De voordelen van de  hypnobirthing technieken ondersteunen je niet alleen bij het geboorteproces, maar ook daarna. Als kersverse ouders kan je de geleerde technieken blijven gebruiken voor algehele ontspanning en rust. Ook draagt een positieve geboorte-ervaring bij aan een betere hechting tussen ouders en kind, meer energie en vitaliteit na de geboorte en het op gang komen van de borstvoeding.

Wat is het beste moment om met Hypnobirthing te beginnen?

Dat kan op elk moment tijdens de zwangerschap. De meeste vrouwen starten de hypnobirthing zwangerschapscursus in het tweede of derde trimester, na de 20-weken echo. Ben je meer dan 34 weken zwanger? Dan kan je ook een privé stoomcursus overwegen.

Bij welke soort bevallingen kan ik hypnobirthing toepassen?

Thuisbevallingen zoals een badbevalling én bevallingen in een kraamkliniek of ziekenhuis (of de achterbank van de taxi). Met hypnobirthing bereid je je positief voor op elke situatie en omgeving, wat er ook gebeurt.

Waarom geef je KG Hypnobirthing altijd in meerdere sessies (4 korte of 2 lange)?

Je body-mind connectie (mindset) trainen komt overeen met het trainen van een spier. Als je alleen theorie leest, heb je je body-mind spier nog niet getraind. Daarom bestaat de zwangerschapscursus bij Natural Waves Hypnobirthing uit de volledige 12 uur die de KG Hypnobirthing-methode beslaat én beoefening thuis. Met een geaccrediteerde leraar met Medische Basiskennis die je tussendoor kan helpen bij vragen en ondersteuning biedt waar je dat kan gebruiken.

Wordt de cursus KG Hypnobirthing vergoed door de verzekeraar?

Ben je aanvullend verzekerd voor zwangerschap en geboortezorg, dan zijn er mogelijkheden bij VGZ, CZ, Achmea, Zilveren Kruis, Avéro, FBTO & De Friesland verzekeringen. Het loont om altijd even contact op te nemen met je verzekeraar voor de mogelijkheden in jouw situatie.

Docente Marise Bout is een geaccrediteerde KG Hypnobirthing Teacher √©n aangesloten bij de BeroepsCooperatie ChildBirth Educators (BCE). BCE staat voor kwalitatief hoogstaande prenatale voorlichting en begeleiding. Docenten met het BCE-keurmerk hebben een eersteklas opleidingsachtergrond en houden hun kennis voortdurend up to date, vanuit de visie: “realististische informatie vanuit een positieve benadering, gericht op vertrouwen in het geboorteproces en met regie van de zwangere vrouw en haar partner”. Je vindt haar op de BCE-website onder zwangerschapscursussen in Utrecht.

Kan ik ook een thuiscursus of singlecursus hypnobirthing doen?

Ja dat kan. Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Wat is verschil tussen Hypnobirthing en zwangerschapsyoga?

Voor de hypnobirthing training krijg je oefeningen voor je lijf mee √©n ademhalings- en visualisatietechnieken. Maar het gereedschapskistje van KG Hypnobirthing bevat nog meer, namelijk positieve geboorteaffirmaties en ontspanningsoefeningen, aanrakings- en massagetechnieken, het gebruik van positieve ankers, informatie over het geboorteproces, zodat je weet wat je kan verwachten en invulling van de rol van je geboortepartner, zodat deze je volop kan steunen. Daarbij leer je meer over jouw zwangere lijf en waarvoor die speciaal voor ontworpen is, geboortezorg en mogelijke interventies en de voordelen en risico‚Äôs van interventies zodat je ge√Įnformeerde keuzes kan maken.

Zwangerschapsyoga bereidt je fysiek voor op de bevallingen. Je leert ademhalingstechnieken en houdingen om je voor te bereiden op de geboorte.

Wat zijn de mogelijkheden voor natuurlijke ondersteuning bij zwangerschapsklachten?

Veel zwangere vrouwen kunnen tijdens en na de zwangerschap naast een zwangerschapscursus wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Voor therapeutische moederzorg & zwangerschapstherapie kan je terecht op de praktijk van Natural Waves in Utrecht. Integrale therapeutische werkvormen zoals Ayurvedische massage, voetreflexmassage, moxibustie (moxa) & ademhalingstherapie verlichten je zwangerschap, helpen je lichamelijk en geestelijk voor te bereiden op de bevalling & ondersteunen je als nieuwe moeder in de kraamtijd. Lees verder…

Wat is het verschil tussen de verschillende hypnobirthing methoden?

De Britse hypnotherapeut Katharine Graves heeft de afgelopen jaren een eigen, uitgebreide methode ontwikkeld die wereldwijd wordt gedoceerd. De hypnobirthing zwangerschapscursus ontwikkelt zich continu om up-to-date te blijven, gevoed door een internationale community van geboortewerkers met kennis en kunde. Verder is er extra ondersteuning voor verschillende typen zwangerschappen, zoals stuitligging, tweelingen etc. In Groot-Britanni√ę is KG Hypnobirthing de enige methode die wordt erkend door de Britse beroepsvereniging van verloskundigen. Die heet de Royal College of Midwives.

Bij KG Hypnobirthing is er ook ruimte voor de persoonlijke kwaliteiten en expertise van de docent. Daarom besteedt Natural Waves in het bijzonder aandacht aan de menselijke maat. Dit betekent zonder oordeel zijn over de wensen van de moeder en haar geboortepartner. Ook betekent het ingaan op integraal lichaamswerk, meditatie en de Nederlandse geboortezorg. Lees verder en video >>>